Prozori svijeta – serija fotografija

André Vicente Gonçalves je fotograf iz Portugala čiji rad je odjeknuo svijetom kroz njegove dvije serije fotografija: Prozori svijeta i Vrata svijeta. Njegova opčinjenost svjetskom arhitekturom ga je dovela do jedinstvenog pogleda na svijet koji nas okružuje. Arhitektura, iako raznovrsna po svojoj prirodi, u svojim lokalnim i regionalnim okvirima vuče korijene ne samo u istoriji mjesta već i kulturi koja se prožima generacijama.

Najbolje priče se ne nalaze na najpoznatijoj građevini, niti najbogatijoj. Zub vremena, tragedija rata ili rađanje nakon sukoba su polazna tačka Gonçalves-ovih fotografija. Ta priča se nalazi iza svakog snimka, u vizuelnoj atmosferi koju on bilježi na savršen način, obraćajući posebnu pažnju na odnose svjetla i tame, boja i oblika u svakoj sceni.

Prozori svijeta su kolekcija fotografija jednog od najprepoznatljivijih elemenata arhitekture – prozora građevina. Snimci su spojeni u kolaž koji prikazuje čitav duh jednog grada ili kvarta po kojem je taj grad arhitektonski prepoznatljiv.

Fotografije: André Vicente Gonçalves