@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Arhitektura Jugoslavije u MOMA-i

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Njujorški Muzej modernih umjetnosti za predstojeće ljeto je najavio izložbu pod nazivom “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980”. U sklopu ove izložbe biće predstavljene impresivne betonske strukture i smjele urbanističke vizije nastale u Jugoslaviji.

Očekuje se da će 400 izloženih crteža, modela, fotografija i filmskih isječaka posjetiocima prikazati najimpozantniju arhitekturu planiranu i stvaranu u kasnijem dijelu postojanja Jugoslavije. Ispiracija za ovakvu izložbu nalazi se u činjenici da Jugoslavija predstavlja jedinstvenu tačku za izučavanje imajući u obzir njenu skorašnju turbulentnu istoriju.

Jugoslovenske arhitekte kao što su Svetlana Kana Radević, Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i  Milica Šterić pronikli su kao važne ličnosti i svi su predstavljeni u najavljenoj izložbi MoMA. Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn ovog muzeja Martino Stierli, asistent kustosa Anna Kats i gostojući kustos Vladimir Kulić. Izložba će trajati od 15. jula 2018. godine do 13. januara 2019. godine.

Fotografija: MoMA

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.