@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Biciklistički raj – najveći parking za bicikle na svijetu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Dok je Podgorica, kao i mnogi drugi gradovi u regionu i na svijetu, tek na samom početku razvoja biciklističke infrastrukture, u Holandiji, kao zemlji u kojoj broj bicikala značajno prevazilazi broj stanovnika, inovacije na polju biciklizma i biciklističke infrastrukture su stalno u toku. Stoga, ne čudi da se najveća biciklistička graraža koji ima 3 sprata i prima 12,656 bicikala nalazi upravo u Holandiji, u gradu Utrehtu, ispod glavne željezničke stanice.

Ovaj projekat, koji predstavlja impozantnu kreaciju arhitekata Ector Hoogstad, ima za cilj da ohrabri građane da koriste biciklo i javni prevoz umjesto automobila i na taj način utiču na smanjenje zagađenja u Utrehtu i doprinesu njegovom razvoju kao održivog grada.

Nova biciklistička garaža u Utrehtu je svojom izgradnjom preuzela titulu najvećeg parkinga za bicikle na svijetu od prethodnog rekordera koji se nalazi u Tokiju i prima 9,000 bicikala.

Međutim, ovo novo zdanje predstavlja mnogo više od infrastrukture, jer svojom estetikom i inovativnošću dodaje određenu novu arhitektonsku dimenziju gradu. Spuštanje u garažu predstavlja jedinstveno iskustvo i atrakciju za sve pojetioce.

Takođe, cijeli koncept projekta zasnovan je na obezbjeđivanju efikasnosti i sigurnosti, pa organizacija prostora, komunikacija  i digitalni sistem navođenja obezbjeđuju sigurno funkcionisanje između pješaka i biciklista.

Fotografije: Dezeen (© Petra Appelhof)

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.