@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Digitalni hologrami kao korisničko iskustvo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

 

Dimenzionalnost – omiljeni dizajnerski koncept dizajnerima Microsoft-a, pogotovo dok rade na unaprijeđivanju njihovog Fluent Design System-a. Tvrde da su dani asocijacije dimenzionalnosti sa video igrama prošlost, a pitaju se: Kako prihvatiti taj vid korisničke interakcije u svakodnevnom životu, na svim ekranima? Njihov tim dizajnera, umjetnika i developera su kreirali neobičnu aplikaciju za vremensku prognozu koristeći Univerzalnu Windows Platformu i na taj način odgovorili na gore postavljeno pitanje. Niže vam prenosimo direktne utiske Care Tayler.

Spoiler alert: Bio je itekako izazov i nastavlja biti živi eksperiment koji se bavi problematikom skaliranja i prevazilaženja osnovnih postulata. Učimo, radimo na finesama, griješimo, i učimo iznova. Evo kako izgleda kada radimo u više dimenzija.

PRAVLJENJE holograMA

Izabrali smo HoloLens kao početnu tačku u pravljenju 3D korisničkog iskustva koje će biti jednostavno za korišćenje i uživanje običnom korisniku. U narednoj fazi smo morali prokljuviti kako da to iskustvo prenesemo u 2D prostor aplikacije. Cijela ideja je da dovedemo ljude u njima poznato okruženje i tu stvaramo neki novi prostor.

Zašto aplikacija za vremensku prognozu? Ispostavilo se da možemo da se zabavljamo u tom konceptu, a istovremeno stvaramo nešto što aktivno uključuje korisnika u što kraćem roku. Plus, zasniva se na stvarnosti, svi znaju o čemu se radi i to nam je dalo slobodu da istražujemo nove teritorije. Fokusirali smo se na mobilne uređaje, tablete i računare kao i HoloLens, a odatle smo nastavili dalje tako što smo završili rad u roku od par sedmica.

Projekat je nastao u maju mjesecu u Sijetlu dok je još uvijek hladno i vlažno vrijeme. U našim glavama mi smo bili na nekom sunčanom priobalnom mjestu. Eksperimentisali smo da nađemo pravi odnos dimenzija i nivo detalja kako bismo napravili 4 atmosferske dijarame u HoloLensu: Toskana, Mikonos, Kejp Kod i Monument dolina. Početna scene je kadar sa ivice svake scene, samo djelić mijanturnog svijeta na tren pušten u vaš realan svijet. Tu ste pozvani praktično na interakciju s objektima koji postaju realno dimenzionirani, a koji se prilagođavaju vama dok se približavate, odaljavate ili pak kružite oko njega. Osnovna ideja je interakcija, na primjer: Koja je temperatura u Toskani? Onda se primaknete terenu i vidite više detalja: svjetlo i atmosferu, a onda i konkretnije pokrete, zvukove i naraciju: neko vam maše, grane se njišu…

Dok ste u ovoj miješanoj realnosti HoloLensa, moguće je da će vam neko ući u kadar dok gledate ove minijaturne lokacije i vi ćete panično uzviknuti NE! upravo zbog toga što ste udubljeni u scenu i vi “živite” u toj okolini. To se brzo desi, odmah nešto osjetite i postajete vezani. Najčešća asocijacija je sniježna kugla: dinamično i očarajavajuće mjesto unutar mjesta.

Da bismo pogodili pravu veličinu i poziciju objekata, oslanjali smo se na našeg 3D umjetnika da radi prisno sa našim dizajnerima u Maya-i (softver za 3D animaciju). Tu smo određivali veličinu svakog bloka kako bismo pogodili odnos dimenzija stvarnog i fiktivnog svijeta i svaki taj 3D blok je morao da zadrži realan izgled i proporciju bez obzira odakle ga posmatrate.

Tako smo dobili najbolje rezultate i nastavili dalje sa implementacijom sijenki i materijalizacijom. Realističnost svake scene je došla kao rezultat pažljivog rada na detaljima kao i samog oka umjetnika. Na primjer: tačna veličina, smjer kretanja i kretanje talasa se razlikuju između Atlantske obale i Egejskog mora. Tranzicije između dijarama su relativno brze i jednostavno tako da fokus ostaje na samoj sceni i osjećaju koji donosi a ne pukom pokretu.

OK, šta još čini scenu uvjerljivijom? Kupači, mornari, galebovi, krave, traktor. Puno smo se zabavljali pričajući priče i pozivajući ljude u naš svijet. Dodali smo suptilne animacije svemu i shvatili da broj poligona, veličina tekstura i broj kontrolnih tačaka utiču drastično na tečnost animacije. Ambijentalni zvukovi kao što su talasi i posebni zvukovi (muk krave) su bili posljednji koraci da se scena skroz oživi.

Više saznajte ovdje.

 

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.