@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Dior revija – umjetnički ili građevinski poduhvat?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Svake sezone postoji makar jedna revija koju svi iščekuju i čiji nas sveukupni doživljaj ostavi bez teksta – sa predstavljenom kolekcijom, scenom i muzikom. Jeste li se ikad pitali šta je sve ipak potrebno da bi nastao jedan takav jedinstven događaj?

Ove godine je revija modne kuće Dior na pariškoj nedjelji mode događaj o kojem se najviše pričalo. Iako nas je kreatorka Maria Grazia Chiuri ponovo oduševila svojom pret-a-porter kolekcijom za ljeto 2018, cjelokupna scenografija je ipak bila ta koja je pružila posjetiocima nezaboravno iskustvo.

Međutim, da bi u bašti Rodenovog muzeja nastala ova scenografija utrošeno je 80.000 komadića stakla, 7,2 tone premaznog betona i 20 dana intezivnog rada na instalaciji. Na ukupnoj potvršini od 2.200 m2 bilo je angažovano 80 radnika.

Kao i sama kolekcija, i scenografija je bila inspirisana “Tarot baštom”, parkom skulptura umjetnice Niki de Saint Phalle koji se nalazi u Toskani i prikazuje simbole tarota koji izviru iz veličnastvenosti prirode. Sa metalnim okvirom prekrivenim betonom, pariška struktura je gostima revije dočarala istu tehniku koju je Niki de Saint Phalle koristila u svojim arhitektonskim umjetničkim djelima.

Dior je poznat po ovakvim kreativnim scenografijama, tako da se može zaključiti da su ostali dosljedni u svojim naporima da organizuju najprepoznatljivije modne revije. Takvi događaji u modnoj industriji i dalje predstavljaju najvažnije sredstvo luksuznih brendova da ostanu upravo ono što i jesu.

Fotografije: Dior

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.