@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Impozantan muzej u Švajcarskoj je raj za sve ljubitelje satova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Arhitektonski tim Bjarke Ingels Group nedavno je završio osmišljavanje i proširenje istorijskih prostorija švajcarskog proizvođača satova Audemars Piguet. Neposredno pored istorijskog doma u kome su Louis Audemars i Edward Auguste Piguet osnovali svoju radionicu 1875. godine, ovaj danski arhitektonski biro je osmislio muzej u formi savremene spirale koja izgleda kao da se izdiže iz zemlje. Taj muzej sada slavi najinovativnije modele satova i omogućava javnosti da se upozna sa stvaralačkim procesom i zanatlijama koji se iza njih nalaze.

Smješten u zabačenoj dolini švajcarskih Jura planina, muzej je ozidan staklenim površinama koje omogućavaju panoramski pogled na okolni pejzaž.

Arhitekte iz Bjarke Ingels Group su osmislili različite tehnike za regulisanje temperature u samom muzeju što uključuje obavijanje zgrade mesinganom mrežom i postavljanje trave preko površine čeličnog krova.

Spiralna struktura muzeja predstavlja omaž unutrašnjim mehanizmima sata i kao takva posjetioce na prirodan način sprovodi kroz cjelokupnu postavku. Naime, kretajući se kroz muzej, posjetioci će imati mogućnost da se susretnu sa 300 eksponata iz kolekcije brenda Audemars Piguet, uključujući i sat iz 1899. godine koji sadrži preko 1100 djelova. Muzejska postavka ukjučuje i interaktivne eksponate uključujući i radni sto na kome posjetioci mogu da se oprobaju u izradi ovih luksuznih časovnika.

Muzej je otvoren od 25. juna ove godine, a saradnja sa arhitektonskim studiom Bjarke Ingels Group se nastavlja na osmišljavanju i projektovanju hotela u blizini koji bi doprinio razvoju turizma u ovom području.

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.