@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Monumentalni lusteri rumunske umjetnice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Rumunska umjetnica Andreea Braescu je odrasla u umjetničkom okruženju sa majkom vajarkom, ocem dizajnerom i djedom i babom slikarima. Stoga, nije bilo iznenađujuće kad je izabrala studije keramike na Nacionalnom Univerzitetu Umjetnosti u Rumuniji gdje je provela šest godina pokušavajući da osmisli kako da kroz svoju umjetnost kanališe energiju prirode u enterijerima.

Rezultat njenog istraživanja je serija nevjerovatnih instalacija rasvjete koja ima za cilj da predstavi delikatnu prirodu cvjetnih latica, ali istovremeno i prikaže snažnu energiju listova koji krase jesenje drveće. Oslanjajući se na metalnu konstrukciju, svaki detalj, odnosno list ginko drveta, na ovim nevjerovatnim lusterima je precizno izrađen od porcelana. Porcelan je umjetnici bio prirodan izbor zbog svoje refleksije koja proizvodi igru sa svjetlošću i time kreira toplo raspoloženje.

U svom studiju u Bukureštu, Andreea Barescu radi sa timom od 15 osoba kako bi kreirala svaki pojedinačno poručeni luster. Za izradu najmanjeg lustera od otprilike 100 listova ovom timu je potrebno po nekoliko sedmica za izradu, dok je za izradu većih djela od hiljadu i više komada nekad potrebno i više od 3 mjeseca.

U oktobru ove godine umjetnica ima namjeru da prikaže svoje najveće djelo do sada – instalaciju od 50 metara koja će biti postavljena u jednom novom pariškom hotelu. Ta instalacija će biti postavljena na plafonu izrađenom od ogledala, pa će cjelokupna struktura izgledati veće i impozantnije. Ovo će biti i prvi put da je njeno djelo postavljeno negdje u javnosti, s obzirom da su njena dosadašnja djela uglavnom izrađivana za privatne rezidencije.

Takođe, ona radi na pripremi nove serije djela za koju svrhu već godinu dana eksperimentiše kako da strukturno prikaže i uključi magnolije.

Izvor: Galerie Magazine; Fotografije: Andreea Braescu

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.