@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Koža izrađena od kaktusa je još jedna dobra vijest za održivu modu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

S obzirom da modna industrija predstavlja jednog od najvećih zagađivača na svijetu, sve više zapažamo trend inoviranja proizvodnje i stvaranja održivih materijala sa ciljem smanjenja karbonskog otiska i štetnih efekata hiperprodukcije odjeće. Kreatorima i modnim kućama je na raspolaganju sve više materijala koji mogu da zamijene one koji štetno utiču na životnu sredinu i time doprinosu zaštiti životne sredine.

Do sada smo bili u prilici da se susretnemo i pišemo o brojnim inovacijama na polju mode usmjerenim ka izradi novih ekološkijih i održivijih materijala koji bi zamijenili postojeće. Međutim, poseban utisak na nas je ostavio brend Desserto sa svojom proizvodnjom materijala koji podsjeća na kožu, a izrađen je od kaktusa.

Naime, tim koji stoji iza inovativnog brenda Desserto za izradu kože koristi kaktuse koji su u potpunosti organski uzgajani, bez pesticida i herbicida, i koji se nalivaju samo kišnicom. Za izradu kože upotrebljavaju samo zrele i stare listove katusa, te time ne oštećuju celokupnu biljku kaktusa i omogućavaju ponovnu berbu svakih 6 do 8 mjeseci.

Koža u izradi Desserto tima se obrađuje i proizvodi sa neznatnim karbonskim otiskom, vodeći pri tome računa o čuvanju vode, manjoj upotrebi električne energije i stvaranju minimalnog otpada. Sav višak materijala koji ostane nakon proizvodnje, Desserto prodaje kompanijama u prehrambenoj industriji. Nama sve ovo zvuči kao savršena alternativa koži koja je do sada korištena u modnoj industriji!

Fotografije: Luxiders, Desserto

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.