@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Kuća u Hrvatskoj o kojoj i dalje maštamo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Još 2015. godine su svjetski arhitektonski časopisi prenosili priču o inspirativnoj transformaciji enterijera stare tvrđave iz 15. vijeka na hrvatskom ostrvu, iza čije ideje i realizacije stoje arhitekta Steven Harris i dizajner Lucien Rees.

Ova tvrđava koja ima pet spratova je originalno na prvom spratu imala cistijernu u kojoj se čuvala voda za branioce koji su u tvrđavi boravili, kao i kamin koji je služio da bi tu istu vodu ugrijao do ključanja za slučaj potrebe za polivanjem dolazećeg neprijatelja. Takođe, kao ostaci njegove orginalne namjene, na objektu se nalaze mnogobrojni otvori za koje se pretpostavlja da su u davnim vremenima služili za lansiranje strijela.

Pristup arhitekte i dizajnera pri renoviranju ovog impozantnog objekta bio je da zadrže originalni izgled svih vidljivih površina kako bi cijeli objekat odavao utisak kao da se nikada nije promijenio. Zato su kamene zidove ostavili u njihovom nesavršenom izgledu, dok su podovi zahtijevali intervenciju, pa su stoga restaurirani korištenjem ploča od terakote iz Umbrije.

Kada je u pitanju sama dekoracija enterijera, cjelokupni namještaj je bilo potrebno da bude isporučen sa kopna na ostrvo i uz to ga je bilo potrebno popeti na uz čitavih 190 stepenica unutar samog objekta. Stoga je ovaj arhitektonski duo imao strategiju da stvari učini što jednostavnijim. Međutim, u kuhinji koju odiše potpunom jednostavnošću najsnažniji utisak ostavlja venecijanski luster iz 1960. godine izrađen od čistog ljubičastog stakla čiji cilj je da djeluje kontrastno na ovaj jednostavno uređeni prostor. Ostali namještaj i umjetnička djela u ovom fantastičnom enterijeru su uglavnom rezultat dugodišnjeg prikupljanja i kolekcije ovog arhitektonskog tandema.

Fotografije: Architectural Digest

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.