@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

“Le Petit Macaron” – slatka fantazija iz Bara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Već neko vrijeme na Instagramu uživamo u kreativnim dezertima koje u Baru ručno pravi Ilona Radović. U utorak 19. decembra, Ilona otvara i boutique poslastičarnicu “Le Petit Macaron” koja će poslovati u sklopu Le Petit Chateau kompanije, a tim povodom imamo veliko zadovoljstvo da sa njom razgovaramo o njenim slatkim kreacijama.

Vidjeli smo da otvarate poslastičarnicu „Le Petit Macaron“ u Baru u utorak 19. decembra! Čestitamo! Voljeli bismo da nam kažete nešto o vašem dosadašnjem radu i samim počecima.

Hvala vam puno na interesovanju za moj posao. Veoma sam srećna da ste primjetili moj rad i što mogu biti dio ovog zadivljujućeg posla koji radite ,inspirišete druge ljude. Moje putovanje kako bih postala poslastičar je bilo dugo. Radila sam kao menadžer u restoranu u Sankt Petersburgu neko vrijeme. Nakon toga sam otišla u Dubai da steknem neko iskustvo. Cijelo vrijeme sam radila sa odličnim šefovima. Što sam više radila, sve više sam bila inspirisana fenomenalnim jelima, a posebno dezertima koje su pravili. U Dubai-u mislim da sam posjetila svaki restoran samo da bi probala lava cake, moj omiljeni dezert tada. Onda sam se preselila u Crnu Goru. Malo po malo, kuvajući kući, išla sam na master klas poznatih šefova i shvatila sam da je moja strast kuvanje, posebno poslastičarstvo. Učila sam od poznatih poslastičara u svijetu,  kao što su Nina Tarasova, Dinara Kasko, Hans Ovando, Svjetski Sampion 2011 Jordi Bordas i moje zadnje putovanje je bilo na master klas u Moskvi ,najbolji poslastičar u svijetu 2017, Cedric Grolet. Moj posao je isto primjećen sa strane generalnog menadžera “Le Petit Chateu” kompanije gdje sam počela da radim prije godinu dana i sada smo dio ovog projekta “Le Petit Macaron”.

Kako se suzdržavate da ne pojedete sve vaše dezerte? Izgledaju nevjerovatno! 🙂

Ohh 🙂 trudim se da ne pojedem sve! 🙂 Veoma sam srećna dok pravim svaki dezert, obožavam ih sve. Ne pravim ništa sto mi se ne sviđa, ali ono što najviše volim je da vidim reakcije ljudi dok ih probaju. Mogu da kažem, više volim da kuvam za svoje prijatelje ili goste, nego da ih sama jedem. To je sva magija.

Koji je vama omiljeni kolač koji će od uskoro biti moguće probati u vašoj poslastičarnici?

Moje poslednje putovanje je promjenilo vidjenje poslastičarstva za 360 stepeni. Veoma jak utisak je ostavio Jordi Bordas i njegov B koncept metoda. Dezerti pravljeni po njegovom znanju su na vrhu moje top liste, oni su laganiji, njih možeš da napraviš bez glutena, laktoze i mnogo manje šećera . Kad pojedes dezert ne osjećaš se kao da si izgubio energiju. Iii osjećas čist ukus proizvoda bez dodatnih masti, super doze čokolade ili pavlake. Ako je mango, onda osjetis čisti ukus manga. Ako je lješnik, ti možeš da osjetis to sa zatvorenim očima. Volim sve svoje dezerte, ali egzotični su mi omiljeni. Zato je dezert “Tropical”, koji možete da probate u našoj boutique poslaticarnici, moj omiljeni.

Koje su vaše omiljene kombinacije ukusa?

Volim zanimljive kombinacije. U “Le Petit Macaron” imamo dezert Bri. To je kombinacija musa koji je napravljen od sira Brie i žele od kruške i kikirkija. Zvuči zanimljivo za probati zar ne? Volim kombinacije koje zvuče čudno za dezert, ali ako ih zamislite u nečem drugom, onda je totalno razumljivo – kao cvekla i krem sir. Naravno, možete da zamislite salatu sa cveklom i kozjim sirom? Volim lici i malinu, tako je elegantan ukus, ako možemo tako reći. Ili tonka začin sa višnjom. Njihova kombinacija izrazi njihove ukuse do maksimuma.

Bez koje alatke ne možete zamisliti vaš radni dan?

Mislim da je to moj blender, koji sam donijela iz inostrasnatva. Od velike je pomoći kad pravim sjajnu glazuru ili voćni pire.

Skoro ste sarađivali sa čuvenim Cedric Grolet-om koji se smatra najboljim poslastičarem u svijetu! Možete li nam reći nešto o ovom sjajnom iskustvu?

To je bilo inspirativno. Cedric je tako genijalan šef. Kako on je rekao: ”uzimam iz prirode i činim je boljom“. Svaki njegov voćni dezert je 100 posto savršen, a 5 dana učeći od njega dalo mi je nevjerovatno iskustvo. Za Novu godinu imaćemo ponudu dezerta, inspirisanu njegovim radom. Aliiii… tajna ce biti otkrivena u ponedeljak!

Koji su vaši planovi za budućnost? Možemo li da očekujemo otvaranje jedne „Le Petit Macaron“ poslastičarnice u Podgorici?

Moji planovi su jednostavni. Svakog dana želim da budem bolja verzija sebe. To znači da ću nastaviti da učim od najboljih šefova, i najboljih poslatičarskih škola, nastaviti da kreiram nove dezerte. Što se Podgorice tiče, imam planove za cijelu Crnu Goru, ali korak po korak. U međuvremenu očekujem vas u Le Petit Macaron, da podjelimo slatke momente zajedno.

Nama ostaje da se zahvalimo Iloni i svakako najavimo da u što skorijem periodu svratimo na degustaciju njenih dezertnih magija. “Le Petit Macaron” se otvara u utorak, 19. decembra u Baru.

Fotografije: Ilona Radović

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.