@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

National Geographics udruženje najdivnijih odmarališta na svijetu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Da li ste ikada čuli za National Geographic Unique Lodges of the World?

Ako niste, pravo je vrijeme da se upoznate sa jednim krajnje zanimljivim konceptom turizma. Izabrani kroz strogi evaluacioni proces, National Geographic Lodges su neobični i luksuzni smještaji koji svojim gostima pružaju jedinstveno iskustvo uz istovremenu podršku zaštiti kulturnog i prirodnog nasljeđa i unaprjeđivanju održivog turizma.

Iniciajlna selekcija takvih smještaja sastojala se od 24 smješajne jedinice na 6 kontinenata, a danas je mnogo više onih koji su obuhvaćeni ovom listom i predstavljaju lidere u održivom turizmu. Glavni kriterijumi koje smještaji moraju proći odnose se na zaštitu kulturnog nasljeđa, podršku lokalnim zajednicama i poslovanje kojim se štiti životna sredina. Stoga se uslovi za taj klub odabranih tiču:

– Smještaja – čiji dizajn mora biti unikatan i karakterističan na način da gosti imaju stvarni osjećaj slavljenja okruženja i kulturnog nasljeđa;

– Iskustva koje se nudi gostima i kvaliteta usluge – gostima mora biti ponuđena usluga vrhunskog kvaliteta, kao i izuzetna i inspirativna iskustva, odnosno aktivnosti koje im omogućavaju dodir sa životnom sredinom i stanovnicima mjesta u kome se smještaj nalazi;

Održivih turističkih praksi – smještaj pokazuje posvećenost očuvanju i „zelenom“ (ekološkom) upravljanju, doprinosi zaštiti kulturnog nasljeđa i donosi očigledne benefite lokalnoj zajednici.

Trenutna selekcija National Geographic Unique Lodges of the World obuhvata sve kontinente svijeta, od bungalova smještenih u priobalnim džunglama Kostarike do luksuznih šatorskih apartmana u Australiji. Svaki od tih smještaja prioritetno nudi kako lokalno proizvedenu hranu, tako i posebno “National Geographic Exclusive” iskustvo za sve goste koji rezervišu svoj boravak posredstvom National Geographic Unique Lodges of the World.

U nastavku smo izabrali par najzanimljivijih od njih.

Zarafa kamp (Selinda rezervat), Bocvana

Pacuare Lodge, Limon, Kostarika

Kapari Natural Resort, Santorini, Grčka

Kasabah Du Toubkal, Maroko

Inkaterra Hacienda Urubamba, Peru

Aristi Mountain Resort & Villas, Aristi, Grčka

Fogo Island Inn, Njufaundlend, Kanada

Fotografije: National Geographic Unique Lodges of the World

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.