@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Nesvakidašnja umjetnička instalacija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Jihan Zencirli je umjetnica iz Los Angeles-a koja pod svojim umjetničkim imenom Geronimo stvara neobične instalacije od balona različitih kolorita.  Međunarodno je poznata po svojim masivnim instalacijama koje najčešće postavlja na javnim mjestima čineći ih tako dostupnim najširoj javnosti. Inspiraciju koja stoji iza njenih veselih kreacija umjetnica objašnjava na sljedeći način: “Baloni su tu samo trenutno, oni nestaju, što je ukorijenjeno u moj rad kao podsjetnik da ćete ovo iskustvo imati samo u ovom konkretnom trenutku. Vi ste sada ovdje, vi to sada vidite, vi ste živi.”

Krajem januara ove godine, Jihan Zencirli je postavila hiljade biorazgradivih balona u seriji intalacija u Lincoln Centru na Menhetnu kao sjedištu Njujorškog baletskog ansambla. Ovakva saradnja sa Njujorškim baletom dio je njihovog projekta “Umjetničke Serije” (“Art Series”) u sklopu kojeg su savremeni umjetnici pozvani da instaliraju svoja umjetnička djela prilagođena za Lincoln Centar. 

Umjetnička instalacija umjetnice Jihan Zencirli biće izložena do 24. februara do kada će biti održana dva baletska nastupa, a posjetioci će i van tih nastupa moći da je obiđu počevši od 17. februara.

Video: New York City Ballet; Fotografije: Colossal

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.