@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Novi hotel u Sarajevu oživljava duh starih vremena

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Hotel Ibis Style Sarajevo, koji je otvorio vrata prvim gostima u aprilu 2019. godine, predstavlja jako zanimljiv projekat inspirisan zimskim Olimpijskim igrama održanim u Sarajevu 1984. godine.

Enterijer ovog novog hotela projektovao je poljski arhitektonski studio MIXD, koji je nastojao da pruži modernu interpretaciju istinskog duha i istorije Sarajeva kroz značajan broj detalja i zanimljivih primjena tradicionalnih materijala. Tako je centralni lobi dekorisan raznobojnim tepisima i namještajem koji su izradile bosanske zanatlije, dok se u većini soba mogu naći predivni ručno rađeni ćilimi i starinske narandžaste skije.

Iako nostalgični osjećaj i uspomene na Olimpijske igre prožimaju restoran u lobiju, boje koje preovladavaju u njemu su jarke i vedre i predstavljaju tradicionalne boje Olimpijskih igara.

Veliki mural u restoranu je djelo poljskog umjetnika Karol Banach-a i predočava zimski pejzaž i Olimpijske igre održane 1984. Jedan od najupečatljivijih detalja su takođe ljuljaške urađene od snouborda koje se nalaze u blizini recepcije i predstavljaju mjesto gdje gosti najviše vole da provode svoje vrijeme.

 

Fotografije: Ibis Styles Sarajevo

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.