@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Održiva moda i šta ona predstavlja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ideja kreiranja održivog načina oblačenja i redukovanja sadržaja svog plakara je izazovna ideja. Šta to znači i kako bi trebalo da funkcioniše u realnosti samo su neka od pitanja na koja smo pokušali da odgovorimo. 

U svijetu rastućeg konzumerizma, rečenice poput: „Nemam šta da obučem“ (fraza koja se uvijek izgovara ispred plakara ispunjenog odjećom) ili „Ovo sam samo jednom obukla“ (fraza koja se koristi za haljinu kupljenu u euforiji šoping noći u Delti) često se pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji. 

Međutim, u svijetu se sve više govori o održivom načinu oblačenja. 

Ne, ovo ne podrazumjeva da sada morate robu u plakaru zamijeniti onom koja je označena kao „eco-friendly“ ili gledati etikete u potrazi za organskim pamukom. Trend održive mode u svijetu se više tiče načina na koji nosite i vodite računa o predmetima koje već imate, tako da odjeću iz vašeg plakara nosite više puta umjesto njihovog bacanja nakon jednog oblačenja. 

Iako ovakva tendencija da se stane na put takozvanoj „kulturi brze mode“ ne izgleda jako zabavno, razlozi koji stoje iza nje (kao što je, između ostalog, očuvanje životne sredine), privlače sve više ljude da trgovini odjeće pristupe planski i svjesno, a ne vođeni udarnim reklamama i trendovima koji se mijenjaju iz mjeseca u mjesec (što je nekada bilo iz sezone u sezonu). 

U trenutnoj situaciji kad smo svi prinuđeni da provodimo svo svoje vrijeme kod kuće, za vas smo izdvojili par popularnih načina koje možete razmotriti kako biste svoj plakar učinili makar dijelom održivijim, a vašu robu sačuvali duže.

1. Test 30 oblačenja

Livia Firth, žena koja stoji iza Eco Age (kompanije koja izdaje modnim brendovima sertifikate o održivosti njihovog poslovanja) otpočela je kampanju „30 oblačenja“ (#30Wears) čija filozofija je da pri kupovini bilo kog odjevnog predmeta trebate sebi postavite pitanje: „Da li ću ovo obući 30 puta?“ Ukoliko je odgovor da, onda to trebate i kupiti. 

Cilj je da izbjegnete kupovinu odjeće koju znate da možete obući samo jednom, a da izaberete nešto što se na različite načine može nositi više puta.

2. Napravite pauzu od šopinga

Ovo za mnoge ljude zvuči kao značajno odricanje, ali na ovaj način možete ne samo smanjiti broj jednokratnih odjevnih predmeta koje ćete kupiti, već i na bolji način osmisliti svoje slobodno vrijeme i potrošiti novac na nešto što će vam više značiti. 

3. Perite odjeću MANJE

Ovo sigurno zvuči gadno, ali za neku odjeću često pranje uopšte nije neophodno, a uticalo bi na smanjenje struje i vode koju redovnim pranjem trošimo. Prema UN statistici, koristili bismo pet puta manje električne energije ako bismo nosili određene komade odjeće makar tri puta prije njihovog pranja. 

Tako je, na primjer, više studija je pokazalo da farmerice koje se nisu oprale tokom cijele jedne godine nisu imale nikakve bakterije i da je teksas vrsta materijala koji može da bude nošen značajno duže vremena bez pranja. 

4. Donirajte odjeću – nemojte je baciti

Svi mi imamo impuls da očistimo svoje plakare od odjeće koju ne nosimo i da ih popunjavamo iznova (što može biti i djelimično inspirisano i ovim člankom – ups). 

Međutim, bacanje odjeće ne treba da bude jedini način da ovo učinimo, naročito imajući u vidu trenutnu dostupnost reciklažnih stanica za odjeću i mnogobrojnih mogućnosti da je donirate. 

Statistika pokazuje da je broj tekstila koji završi na otpadu porastao za 40% u jednoj deceniji. Zato, promjenom ove navike kod sebe, možete učiniti dosta za životnu sredinu i ljude oko sebe.

5. Prilikom kupovine investirajte u višesezonsku odjeću

Kupujte odjevne predmete koji vam mogu koristiti više puta tokom godine. Farmerice, obične majice, klasični kaputi i jakne su nešto što ne izlazi iz mode, a mogu se nositi i tokom različitih godišnjih doba.

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.