@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Ovaj varšavski mural istovremeno prečišćava vazduh

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Novi mural u Poljskoj je osmišljen da omogući lakše disanje zahvaljujući posebnoj farbi. Naime, kao dio projekta brenda Converse pod nazivom “Converse City Forests”, poljski umjetnici Dawid Ryski i Maciek Polak su se udružili u kreiranju jedinstvenog umjetničkog djela u Varšavi. Rezultat ne samo da je prelijep, nego sadrži i snažnu ekološku poruku.

Naime, pri izradi ovog murala korištena je farba koja u stvari utiče na smanjenje zagađenosti. Radi se o fotokatalitičnoj farbi koja uz pomoć svjetlosti razgrađuje zagađivače i pretvara ih u bezopasne nitrate time poboljšavajući kvalitet vazduha. Ovaj mural se nalazi u blizini Politechnika metro stanice što upućuje na veliki promet, ali Converse procjenjuje da ovako veliko umjetničko djelo ima moć prečišćavanja kao i 780 stabala drveća.

Cjelokupni koncept varšavskog murala je spoj urbane sredine i prirode. Stoga su fokus umjetnika Dawid Ryskog bili arhitektonski elementi, dok je Maciek Polak bio zadužen za prirodne motive koji se prepliću po zgradi. Kombinacijom njihovih vještina stvorili su harmoničnu i balansiranu kompoziciju koja vjerno oslikava slogan kampanje – “Stvarajmo zajedno za sjutra”.

Cilj Converse projekta je stvaranje umjetničkih djela koja imaju efekat 3000 stabala drveća. Sa planiranim radovima u Sidneju, Sao Paolu, Limi i Bogoti, ovaj cilj ne izgleda tako daleko.

Fotografije: Good Looking Studio

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.