@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Pogled u budućnost mode – jakne napravljene od cvijeća

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ove godine svjedočili smo predivnim novim kolekcijama brendova koje svi volimo i njihovim poduhvatima da u svom poslovanju budu održiviji i smanje negativan ekološki otisak. 

Naime, činjenica da konzumerizam i modna industrija imaju negativan uticaj na životnu sredinu značajno je uticala na poslovanje modnih brendova koji su, zbog sve veće osviješćenosti potrošača, postali prisiljeni da uvedu promjene i da se okrenu održivijoj i ekološkijoj proizvodnji.

Kao reakcija na potrebu smanjenja ekološkog otiska na životnu sredinu, najvažniju vijest u  svijetu mode koja je obilježila godinu iza nas je ipak donio brend Pangaia. 

Pangaia je održivi i ekološki osviješćeni modni brend iz Amerike koji teži da ponudi odjevne predmete koji nemaju negativan uticaj na životnu sredinu i biodiverzitet. Nakon 10 godina naučnog istraživanja, Pangaia je predstavila FLWRDWN – potpuno biorazgradiv materijal u čijoj osnovi se nalazi divlje cvijeće i biopolimer, kao i aerogel koji doprinosi izdržljivosti odjevnih predmeta i njihovom trajanju. Kao proizvod nastao od ovog revolucionarnog materijala, Pangaia je, u pravo vrijeme – u susret predstojećoj zimi, predstavila liniju jakni jednostavnog dizajna gdje je svaka jakna proizvedena od otprilike 400 ili 550 grama divljih cvjetova. Divlji cvjetovi koji se pri tom koriste nisu uzgajani naročito za ovu proizvodnju, već se beru na mjestima gdje njihovo branje doprinosi obnovi ekosistema i očuvanju divljih vrsta leptira.

Iz ovog održivog brenda napominju da njihove jakne ispunjene divljim cvijećem imaju isto toplotno svojstvo kao i jakne ispunjenje perjem.

Pangaia je odlučna u namjeri da stvori linije odjeće koje su 100% bez ikakvog otpada, pa u tom pravcu intezivno sarađuje sa naučnicima u razvoju i korišćenju bioloških vlakana poput prediva od morske trave i materijala napravljenih od reciklirane plastike ili odjeće.

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.