@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Porcelanski korali sa snažnom porukom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Skorašnja instalacija umjetnice i pobornika zaštite okeana, Courtney Mattison, koja nosi naziv “Afterglow (Changing Seas VI)” predstavlja samo još jednu u nizu njenih upečatljivih i veličanstvenih porcelanskih radova kojima umjetnica želi da ukaže i stvori svijest o promjenama u okenima izavanim ljudskim faktorom.

Naime, njene porcelanske instalacije se izrađuju na samoj lokaciji na kojoj ih izlaže i sastoje se od koralnih struktura koje su u svom središtu živih boja koje blijede u djelovima udaljenim od jezgra instalacije. Ovakva gradacija je njen umjetnički način da prikaže ubrzanu devastaciju korala uzrokovanu rastom temperatura zbog kojih korali gube svoje predivne boje.

Courtney Mattison svoje nove radove izlaže u sklopu grupne izložbe pod nazivom “Ugrožene vrste: Umjetnici na liniji fronta biodiverziteta” organizovanog u “Whatcom” muzeju u Belingamu (Vašington) gdje će ih posjetioci moći vidjeti do 06. januara 2019. godine.

Krajem oktobra, umjetnica će otputivati u Bali gdje će otkriti instalaciju od 18 metara koju je dizajnirala za Coral Triangle centar u Sanuru (Bali). Ova instalacija se sastoji od 2000 elemenata sačinjenih od strane tima od 300 volontera i pobornika konzervacije korala, kao i umjetnika sa Balija.

Fotografija: Courtney Mattison

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.