@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Prozori svijeta – serija fotografija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

André Vicente Gonçalves je fotograf iz Portugala čiji rad je odjeknuo svijetom kroz njegove dvije serije fotografija: Prozori svijeta i Vrata svijeta. Njegova opčinjenost svjetskom arhitekturom ga je dovela do jedinstvenog pogleda na svijet koji nas okružuje. Arhitektura, iako raznovrsna po svojoj prirodi, u svojim lokalnim i regionalnim okvirima vuče korijene ne samo u istoriji mjesta već i kulturi koja se prožima generacijama.

Najbolje priče se ne nalaze na najpoznatijoj građevini, niti najbogatijoj. Zub vremena, tragedija rata ili rađanje nakon sukoba su polazna tačka Gonçalves-ovih fotografija. Ta priča se nalazi iza svakog snimka, u vizuelnoj atmosferi koju on bilježi na savršen način, obraćajući posebnu pažnju na odnose svjetla i tame, boja i oblika u svakoj sceni.

Prozori svijeta su kolekcija fotografija jednog od najprepoznatljivijih elemenata arhitekture – prozora građevina. Snimci su spojeni u kolaž koji prikazuje čitav duh jednog grada ili kvarta po kojem je taj grad arhitektonski prepoznatljiv.

Fotografije: André Vicente Gonçalves

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.