@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Sjedjenje kao na oblaku – trend namještaja oblih linija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Mnogi poznati dizajneri u svijetu okreću se stvaranju namještaja koji zbog svojih linija i oblika, kao i odabira materijala i boja, izgleda kao da sjedite na oblaku. 

Ovakav trend u dizajnu doveo je do nastanka komadnih sofa, fotelja i stolica koje, bez obzira na jednostavnost i neutralnost svog izgleda, svakom enterijeru potpuno neočekivano daju unikatan potpis. 

Kako u minimalizam i neutralnost enterijera postaju nešto čemu se svjetski dizajneri i arhitekte sve više ponovo vraćaju, to ne čudi da se upravo sa ovakvim namještajem susrećemo u poznatim enterijerima domova i hotela u cijelom svijetu.

U nastavku smo izdvojili par dizajnera koji stvaraju nama omiljeni komadni namještaj.

Pierre Yovanovitch

Pierre Yovanovitch je poznati dizajner enterijera iz Francuske koji je svoj poznati arhitektonski studio osnovao još 2001. godine. Prepoznat kao ambasador francuskog stila, radio je značajan broj rezidencijalnih projekata i enterijera širom svijeta koje odlikuju moderne, ali istovremeno i klasične i čiste linije. Takav je i namještaj koji je kreirao dajući omaž oblim i čistim linijama.

Pierre Augustine Rose

Pierre Augustin Rose predstavlja proizvod udruživanja stilova tri jedinstvene ličnosti: Pierre Benard, Augustin Deleuze i Nina Rose. Danas je njihova kolekcija predstavljena u njihovoj zajedničkoj galeriji u Parizu. Sa akcentom na bezvremensku estetiku, namještaj Pierre Augustine Rose privlači mnoge pojedince širom svijeta koji su zainteresovani da inoviraju i daju poseban pečat svojim domovima i kancelarijama. 

Viggo Boesen

Viggo Boesen, dizajner iz Danske, je relativno slabo poznat široj javnosti uprkos svom značajnom doprinosu jedinstvenoj danskoj estetici tridesetih godina prošlog vijeka. Njegova poznata stolica poznata pod nazivom „Little Petra“ se prvi put pojavila 1938. godine i njen dizajn je pokupio brojne nagrade na izložbama kako u Kopenhagenu, tako i u Nju Jorku i Berlinu. „Little Petra“ je iznenađujuće mala stolica mekanog dizajna koja se lako uklapa u sve enterijere i stilove dodajući im toplinu i udobnost.

Faina

Faina je ukrajinski brend koji je od nedavno postao popularan predstavljanjem njihove nove fotelje inspirativnog dizajna. Iako se može očekivati da prilkom dizajniranja udobnih fotelja i stolica dizajneri kao uzore istražuju meke materijale i oblike, Victoria Yakusha, dizajnerka brenda Faina, je u stvaranju njihove nove fotelje „Domna“ pažljivo proučavala skulpture antičkih boginja i inspiraciju izvlačila iz njihovih ženstvenih oblika. Kao rezultat, nastala je fotelja koja je udobna i koja može predstavljati nezavisan komad u svakom prostoru.

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.