@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Tirana dobija vertikalnu šumu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Tirana će uskoro dobiti prvu takozvanu vertikalnu šumu. Naime, radi se o projektu milanske arhitektonske kuće Stefano Boeri Architecti inspirisanog namjerom da se uveća količina zelenila u gradskom jezgru.

Vertikalna šuma Tirane će imati 4 sprata ispod zemlje i 21 sprat iznad zemlje sa ukupno 105 stambenih jedinica, dok će se u prizemlju nalaziti uglavnom poslovne prostorije. Zgrada će se nalaziti u centru grada i sa svojih 550 m2 novog zelenog prostora, ova Vertikalna šuma će podići gradski biodiverzitet i doprinijeti urbanom ekosistemu.

Fasade zgrade će biti izrađene od stakla kako bi se umanjila barijera između unutrašnjosti i spoljašnjosti zgrade i kako bi se svim stanarima omogućila povezanost sa prirodom i pogledom na grad.

Stefano Boeri opisuje projekat na sljedeći način: “Kao i ostale Vertikalne šume u svijetu, i ova u Tirani, kao prva u Albaniji, sastojaće se od lokalnog drveća, niskog rastinja i ostalog bilja pri čemu se oslanja na studiju o najboljem načinu da se sve te biljne kulture uzgajaju na prostorima između balkona zgrade.” Tako će ovaj impozantni objekat predstavljati dom za drveće i ljude.

Vertikalna šuma Tirane predstavlja još jedan u nizu projekata kojima Stefano Boeri Architecti ističu svoju posvećenost takozvanom urbanom pošumljavanju i donošenju zelenih površina gradovima sa ciljem smanjenja uticaja gradskog atmosferskog zagađenja na klimatske promjene.

 

Fotografije: Stefano Boeri Architecti

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.