@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Umjetničko djelo sa snažnom porukom: Razgovor kao najmoćnije oružje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

U cilju svjetskog širenja poruke o miru i mirnom rješavanju konflikata, arhitektonska firma Snøhetta podigla je aluminijsku klupu u obliku osmjeha ispred sjedišta Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

Ova neobična klupa koja nosi naziv “Najbolje oružje” dugačka je preko 6 metara i inspirisana je istorijskim citatom Nelsona Mendele: “Najbolje oružje je sjesti i razgovarati”. Ona predstavlja strukturu koja je iskrivljena na način da su svi oni koji na njoj sjede prinuđeni da budu blizu i razgovaraju.

Dizajnirana kao djelić kruga koji dodiruje zemlju u svojoj najnižoj tačci u obliku suptilnog luka, ova klupa približava ljude i time podstiče razgovor. Posvećena je svim prethodnim dobitnicima Nobelove nagrade za mir i njihovim nastojanjima da ohrabre razgovor u trenutcima konflikta.

Klupa se trenutno nalazi pored poznate bronzane skulpture “upletenog pištolja” koju je osmislio švedski umjetnik Carl Fredrik Reuterswärd i koja je postala globalni simbol sprječavanja nasilja.

Arhitektonska firma Snøhetta je u stvaranju ove instalacije sarađivala sa norveškim proizvođačem vanjskog namještaja “Vestre” i specijalistom za aluminijum “Hydro” u proizvodnom procesu za koji tvrde da ne emituje ugljenik i koristi eloksirani aluminijum koji emituje značajno manji efekat staklene bašte od prosječnog u industriji. Ovaj materijal je takođe izabran zbog dugovječnosti usljed njegove otpornosti na koroziju i ogrebotine.

Instalacija “Najbolje oružje” će se nalaziti ispred sjedišta Ujedinjenih Nacija u Njujorku do 15. oktobra, nakon čega će biti premještena u Oslo, ispred Nobelovog centra za mir gdje se godišnje dodjeljuju Nobelove nagrade za mir.

 

Fotografije: Snøhetta

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.