@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Umjetnik u fokusu: Chiharu Shiota

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Izložba jedne od najzanimljivijih umjetnica današnjice, Chiharu Shiota, otvorena je u Londonu od 28.novembra do 19. januara.

Naime, ova izložba pod nazivom “Ja negdje drugdje” obilježena je impozantnom instalacijom koja na neki način visi sa plafona galerije i usmjerena je ka simboličnim stopalima umjetnice koja se nalaze u središtu poda prostorije. Jarka crvena boja prediva koje je umjetnica koristila za izradu i ove instalacije sadrži jak simbolizam kojim želi da predstavi put od ljudskog mozga do svih konekcija koje nas drže zajedno. Kako i sama kaže: “Osjećam da je moje tijelo povezano sa univerzumom, ali da li je moja svijest takođe? Gdje odlazim ja kada moje tijelo nestane?”

Ova japanska umjetnica iz Osake, inače student poznate Marine Abramovič, poznata je po svojim impozantnim instalacijama od pletiva i performansima, a njena najprepoznatljivija instalacija je “Ključ u ruci” koju je u 2015. godini, kao predstavnik Japana, izradila za bijenale u Veneciji.

“Ključ u ruci”, 2015, 56 Međunarodna umjetnička izložba – Bijenale u Veneciji, Italija, Fotografija: Sunhi Mang

Njene kompleksne instalacije od pletiva često se prepliću sa predmetima koji čine korišćene stvari koje su pripadale nekome i koje kao takve odaju utisak sjećanja koja uhode i izraza ljudskih djela. Osim njihove izuzetnosti u izradi, njena djela odišu snažnim porukama i proizvode upečatljiv utisak.

“Van vremena” 2018, Yorkshire Sculpture Park, Velika Britanija Fotografija: Jonty Wilde

Trenutna izložba u Londonu već je zabilježila rekordan broj ulaza. 

Fotografije: Chiharu Shiota

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.