@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Vanilla Candle Studio – zimske radosti u malom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Zima je godišnje doba koje svi volimo da provedemo u toploj atmosferi okruženi dragim ljudima. Ove zime mi smo jedni od brojnih fanova Vanille Candle Studio svijeća, ne samo zbog magije koju dodaju ovakvim divnim zimskim i prazničnim noćima, nego i zbog toga što predstavljaju sasvim ekološki osmišljen proizvod. Razgovarali smo sa Jelenom Čupić, divnom damom iza ovog brenda, kako bismo saznali malo više o ovom sjajnom proizvodu.

Kako si došla na ideju da izrađuješ i prodaješ svijeće?

Ideja je došla sasvim slučajno: tražila sam način da recikliram tegle i slučajno sam naletjela na članak o sojinom vosku. Uvijek sam voljela svijeće, ali nikad nisam razmišljala o vrstama voska i odmah mi se dopala ta priča o ekološki prihvatljivim ‘zelenim’ svećama, jer su prirodne, netoksične, biorazgradive i gore čisto, tj. ne stvaraju čađ. Onda je na red došao teži dio – gdje nabaviti vosak, jer ga u okruženju nema, pa je to trajalo par meseci. Kad je napokon stigao i kad sam napravila prvu svijeću, mojoj sreći nije bilo kraja i tada sam se uvjerila u tačnost rečenice koju sam pročitala u tom članku: ‘Ko jednom zapali sveću od sojinog voska, nikad više neće koristiti parafinske.’

Koliko ljudi trenutno radi na projektu?

Na projektu radim samo ja, uz stalne konsultacije sa porodicom i prijateljima, bez čije podrške ne bi bilo ništa od ove priče. Svaki početak je težak i mnogo puta sam bila na ivici da odustanem, ali, srećom, oni mi pomažu da dodjem do rješenja i nastavim dalje.

Kako se prave svIJeće i zašto su drugačije od drugih na tržištu?

Na našem tržištu su najzastupljenije parafinske sveće koje su vrlo štetne za ljude i okolinu. Parafin nastaje kao nus proizvod naftne industrije, miješa se sa raznim aditivima, pa parafinske sveće emituju razne toksine i čađ koju udišemo. Vanilla Candle Studio pravi svijeće od isključivo prirodnog voska (sojinog ili palminog), bez aditiva i vještačkih boja, te na taj način doprinosi očuvanju životne sredine. One mirišu vrlo suptilno, a kad se sveća potroši čaša se može reciklirati, jer je napravljena od prirodnih sastojaka.
Postupak pravljenja svijeća je sledeći: vosak se topi na tihoj vatri, a zatim se na odredjenoj temperaturi dodaje mirisno ulje i to je najbitniji deo, jer svako ulje ima svoju ‘tačku gorenja’ i lako se može desiti da svijeća propadne. Kad se dovoljno ohladi, vosak se izliva u čase, centrira se fitilj i zatim nastupa hlađenje.

Koliko vremena je potrebno izdvojiti za jednu sveću?

Da bi se napravila svijeća, potrebno je manje od sat vremena, ali ona mora da odstoji bar 3 dana zbog hemijske reakcije izmedju voska i ulja.

Koji su najprodavaniji natpisi i mirisi?

Ubjedljivo najveći hit kada su mirisi u pitanju su cimet i vanila. A što se natpisa tiče: ‘Some people are worth melting for’; ‘Baby it’s cold outside’ i ‘Come on baby light my fire’. Mada se mnogi odlučuju za svoje natpise i uvijek se pozitivno iznenadim kad vidim koliko ima kreativnih ljudi.

Kako vidiš budućnost tvog brenda i koji su sljedeći koraci ka ostvarenju tih ciljeva?

Iskreno, ne planiram ništa, tako se neću razočarati ako se planovi ne ostvare. Za sad sam zadovoljna kako se sve odvija, imam puno ideja, a videćemo da li ću uspeti da ih realizujem.

Fotografije: Vanilla Candle Studio

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.