@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Virtuelna posjeta svjetskim muzejima i galerijama iz kuće

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ako danas opet provodite vrijeme listajući svoj Instagram feed u potrazi za inspiracijom, razmislite da makar dio svog slobodnog vremena u izolaciji posvetite kulturi i umjetnosti kao svojevrsnim prozorima u svijet.

Dok su brojni muzeji i poznate galerije zatvorile vrata svim posjetiocima radi prilagođavanja mjerama usljed situacije koja pogađa cijeli svijet, stvorila se prava prilika za sve nas da isprobamo da u umjetnosti i istoriji uživamo iz udobnosti svog doma. 

Omogućavanje svima da jednako pristupe kulturi i umjetnosti, pa i onima kojima bi ova mjesta i pod uobičajenim okolnostima bila nepristupačna je budućnost muzeja kakvoj se svi nadamo. Zato smo izdvojili par najzanimljivijih kulturnih, istorijskih i umjetničkih zdanja koje sada možete posjetiti uz par klikova.

Luvr u Parizu

Kao i svi poznati muzeji u ovom vremenu izolacije, i Luvr pruža mogućnost da ga posjetite iz svoga doma i istražite kako istorijsku postavku artefakata iz Egipta, tako i neka od najvećih umjetničkih djela izloženih u Apolo galeriji.

Palata Versaj

Sigurno ste je gledali u toliko filmova i maštali da je jednog dana posjetite, ali sada u prostorije palate Versaj možete zaviriti i preko vašeg kompjutera. Čuveni hodnici sa ogledalima, veliki lusteri, slike i izložbe sada su dostupni online kroz Google-ov Arts & Culture.

Britanski muzej u Londonu

Ovaj čuveni muzej koji se nalazi u srcu Londona omogućava virtuelnim pojetiocima da otkriju antičke rozete i egipatske mumije. Na linku do ovog online obilaska možete pogledati značajan broj artifakata koji čine stalnu postavku ovog veličanstvenog muzeja.

Met muzej u Nju Jorku

Ako ste ljubitelj mode i istorije mode, u Metropolitan muzeju u Njujorku možete posjetiti aktuelne izložbe Coco Chanel i Rei Kawakubo iz Comme des Garcons, kao i izložbu istorije visoke mode Christian Dior-a. Istorijat ovih brendova i sačuvane stare kolekcije odjeće savršeno oslikavaju neke ranije živote i vremena kroz modne stilove.  

Pergamon muzej u Berlinu

Kao jedan od najvećih muzeja u Njemačkoj, Pergamon ima mnogo toga da ponudi, pa čak iako fizički ne možemo biti tamo. Ovaj historijski muzej ima značajan broj antičkih artefakata uključujući i Ištar kapiju Vavilona i naravno, Pergamonov oltar.

Rijskmuzej u Amsterdamu

Istražujte vrhunska djela iz holandskog zlatnog doba slikarstva, uključujući djela Vermera i Rembranta. Google pruža mogućnost da, putem takozvane Street View ture, šetate hodnicima ovog muzeja i time osjetite dio njegovog ambijenta. 

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.