@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Zanat – tradicionalna djelatnost u modernom ruhu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Dizajnerski namještaj kompanije Zanat iz Bosne i Hercegovine je sa svojim dinamičnim spojem tradicionalnih vještina i modernog dizajna postao prepoznat u dizajnerskom svijetu. Iako su ovu kompaniju Adem i Orhan Nikšić osnovali 2015. godine, njihova porodična drvdeljska tradicija i znatski rad otpočeli su mnogo ranije.

Naime, prva drvodeljska radnja porodice Nikšić osnovana je 1919. godine u Konjicu gdje su se u godinama koje su slijedile nastajale mnoge slične zanatske radnje, ali se njihova jedina održala. U decembru 2017. godine, UNESCO je zaštitio drvodeljsku tehniku iz Konjica kao nematerijalno kulturno nasljeđe.

Očuvanjem tako bogatog zanatskog nasljeđa i tradicije, porodica Nikšić je stvala visoko kvalitetni drveni namještaj više od četiri generacije. Zato sa ponosom ističu da njihova kompanija je uspjela tokom svih godina da održi svoj porodični biznis ne kompromitujući kvalitet i inovacije koje su postali simboli ovog malog bosanskog grada.

Kompanija Zanat u svom postojećem izdanju nastala je nakon što su se Orhan i njegov brat udružili sa dugogodišnjim prijateljom Markom Bartolini kako bi modernizovali inovirali svoju zanatsku djelatnost. Tako su izgradili brend koji današnjem svijetu dizajna daje modernu interpretaciju stare drvodeljske vještine i oslikava ljubav prema drvetu. Oni izrađuju komadni namještaj kao što su stolice, stolovi, komode ili manji predmeti poput zdjela i posuda.

Fotografije: Zanat

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.