@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&display=swap&subset=latin-ext');

Život jedne četvoročlane porodice – u šatoru!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Oni nisu sebi mogli da priušte da kupe ili izgrade dom, pa su nakon istraživanja uvidjeli da je najjeftinije i najfunkcionalnije rješenje za njihovu porodicu – život u šatoru. Porodica Ruiz iz Nju Meksika je najprije živjela u jeftinoj kamp prikolicu na istom placu, nakon čega su poslije 4 mjeseca počeli da žive u šatoru.

Ovaj prostor koji su samostalno izradili sadrži sve što smatraju da je neophodno za njihovu četvoročlanu porodicu – dio za spavanje, kuhinju i trpezariju. Osim toga, u šator su uspjeli da uklope omanji plakar i toalet. Spavaći krevet se nalazi na podignutoj platforimi što im omogućava dodatni prostor za skladištenje. Dekorativne biljke i umjetnine oko kreveta dodaju cjelokupnom prostoru topli ambijent doma. Oni vole da istaknu kako su tokom 2 godine ovakvog života izgradili naviku i način razmišljanja da mogu da funkcionišu sa značajno manje stvari.

Šator nema centralno ili bilo kakvo drugo grijanje, pa u njemu može biti jako hladno tokom zime. Oni su svjesni da značajan broj ljudi ne bi mogao da se nosi sa tako nečim, ali posebno ističu da je sve to dio prirode sa kojom su oni navikli da žive. Za snadbijevanje električnom energijom porodica koristi solarne panele koji sluće za LED rasvjetu, TV, DVD plejer, punjenje telefona, mali frižider i električni šporet na kojem pripremaju većinu svojih obroka.

Bez obzira na sve poteškoće koje donosi život u šatoru, mnogi će se složiti da se ne radi o klasičnom šatoru, s obzirom da njihov dom predstavlja zanimljivo mjesto i sa dizajnerskog aspekta gdje velika staklena površina na ulazu i zanimljiva rasvjeta čine ambijent ovog malog doma neodoljivim.

Iako šator izgleda izolovano, on se nalazi u gradu, pa imaju na raspolaganju dovoljno prodavnica i ostalih uslužnih objekata. Međutim, njihov komšiluk jeste ruralan, što im dodatno omogućava da uživaju u svim benefitima prirode, pa se na njihovom trijemu često može ugledati jelen ili neka druga divlja životinja.

 

Fotografija: Zac Ruiz (izvor: Insider)

(C) 2020 Inspiriši.me - Sva prava zadržana. Projekat podržao Studio 081.